RENOVATIE VAN EEN SECUNDAIRE SCHOOL
OPDRACHTGEVER: AG VESPA
ANTWERPEN / 2018 - 2023
|

Kasteel

RENOVATIE VAN EEN SECUNDAIRE SCHOOL
OPDRACHTGEVER: AG VESPA
ANTWERPEN / 2018 - 2023

Een bestaand schoolgebouw uit de 20e eeuw wordt gerenoveerd tot een stedelijk lyceum met plaats voor 240 leerlingen. Het gebouw ligt verdoken in een dens, stedelijk binnengebied te Antwerpen, omgeven door woningen. Het project zoekt een balans tussen subtiel renoveren en nieuwe kwaliteiten realiseren waar nodig: het verbinden van bestaande klaslokalen door middel van binnenramen en grote deurgehelen, het creëren van een overdekte buitenruimte, het toevoegen van vast binnenmeubilair in elk klaslokaal, het creëren van een patio tussen voor- en hoofdbouw, …
Een rijwoning met historische gevel waarop in grote letters ‘jongensschool’ te lezen staat vormt het inkomportaal van het gebouwcomplex. Dit voorgebouw wordt het nieuwe lerarenhuis. Verheven boven de inkom krijgt het zijn eigen plek. Via een patio krijgt het secretariaat zicht op de inkom. Een hal leidt naar de speelplaats. Centraal rond de imposante trappenhal liggen de ruimtes voor de directie, het secretariaat en de zorgmedewerkers.
Bijzonder aan het oorspronkelijke concept van het schoolgebouw is dat het werd gebouwd zonder gangen. De traphallen vormen de enige circulatie en ontsluiten per verdiep telkens twee lokalen. De centrale open ruimte neemt bijgevolg een belangrijke rol in de circulatie: via de speelplaats worden de traphallen bereikt. We creëren een luifel rond de sleeplaats die deze traphallen verbindt. De luifel verbreedt plaatselijk en vormt zo een overdekte buitenruimte. We introduceren hier treden en maken zo een plek om te vertoeven tijdens de speeltijden of een podium voor toneel, voor opvoeringen, schoolfeesten ed. De school is gericht op creatieve studierichtingen en biedt ruimte voor media, dans en sport. Op de kop van de speelplaats staat het oorspronkelijke badhuis dat ruimte maakt voor een sport- en danszaal en naschoolse verenigingen. De klaslokalen spreiden zich uit over de gelijkvloers en het eerste verdiep. Een aantal van de klassen verbinden we onderling met een opengaande wand die flexibel gebruik mogelijk maakt. De bovenste verdieping wordt omgevormd tot creatieve zolder met muziek-, media, P.O.- en wetenschapslokalen. Hier worden de originele atelierramen die in 1980 werden vervangen door kleinere ramen, opnieuw verwezenlijkt. De vergezichten over het historische dakenlandschap en het overvloedig indirect Noorderlicht maken deze lokalen tot de mooiste van de school.