RENOVATIE - RECONFIGURATIE ARENAWIJK ZUID ONTWORPEN DOOR RENAAT BRAEM
OPDRACHTGEVER: AG VESPA
ANTWERPEN / 2021
ISM SVR-ARCHITECTS & MEET Architecture
|

Braem

RENOVATIE - RECONFIGURATIE ARENAWIJK ZUID ONTWORPEN DOOR RENAAT BRAEM
OPDRACHTGEVER: AG VESPA
ANTWERPEN / 2021
ISM SVR-ARCHITECTS & MEET Architecture

Het modernistisch patrimonium dat Renaat Braem in de jaren ‘60 ontwierp voor de Arena-site is aan renovatie toe. De opdracht omschrijft een grondige restauratie en reconfiguratie om de wijk in Deurne (Antwerpen) terug nieuw leven in te blazen.
Het ontwerpvoorstel intensifieert de site met bijkomend groen en introduceert verkeerslussen zodat de wijk autovrij wordt. Brede fiets- en voetgangerspaden maken de site meer doorwaadbaar en vormen de doorsteek naar de omliggende straten.
Volgens de oorspronkelijke idee van Braem herstellen we de actieve plint en onderdoorgangen. De collectiviteit wordt terug in de verf gezet door het verbreden en ontluiken van de gemeenschappelijke passerelle.
De probleempunten van de woningen worden kritisch geanalyseerd en aangepakt. De installatie van liften en extra trappenhallen verhogen de toegankelijkheid en inclusie. Het aantal woningen wordt gehalveerd en een intelligente schakelingen zorgen voor diversiteit en flexibiliteit in de woningen. Zowel alleenstaande als grote gezinnen kunnen hun intrek nemen in een woning op hun maat. De beperkte plafondhoogte en lichtinval worden aangepakt door de introductie van vides en wintertuinen. Energetische technieken en integratie van zonwering betrekken het duurzame aspect binnen dit interessante erfgoedproject.